Waar is Maris

We gingen samen met Arnd, de vorige eigenaar van Maris, naar de Marker Wadden. Op Maris laten we de stootwillen (dat zijn die rubber ballen die je aan de zijkant hangt tussen de boot en de kant) in de kielkast en toen Marjo ze daar weg hing zag ze een of ander gek plastic pijpje daar, het zat klemvast dus dat was leuk voor later. Toen we de Gouwzee uitvoeren werden we gelijk getrakteerd op typisch herfstweer. De luchten met donkere wolken zorgden wel voor mooie foto’s maar helaas ook voor veel regen en een veranderlijke zwakke wind. De zeilen werden uitgerold en al snel waren we met een slakkengang op weg naar de overkant van het Markermeer waar de Marker Wadden zich bevinden. Onderweg werd er genoten van een soepje zodat we genoeg energie hadden voor de voortdurend wisselende lichte wind. Toen uiteindelijk de wind helemaal wegviel met de Marker Wadden in zicht, besloten we het laatste stuk maar op de motor te varen. Daar aangekomen hadden we alle ruimte van de wereld om een plekje te kiezen omdat door Covid de pont niet meer ging en er dus alleen nog mensen met eigen boot konden komen en de vogels kunnen gewoon zelf vliegen natuurlijk. Lichtelijk geschrokken van de prijs zetten we ons aan het diner, ik had de noodles lekker lang in de zeef laten zitten dus die moesten er effe uitgeschraapt worden, maar het smaakte er niet minder om. ’s Avonds werd het nog erg gezellig en de zin en onzin van het leven werden besproken. Omdat het trafohok van de zonnepanelen op het eiland de maand ervoor was afgefikt stond er de hele avond een groot dieselaggregaat te loeien. Misschien hebben vogels daar geen last van maar ik vond het best vermoeiend en was blij dat het ding tegen twaalf uur zijn ronkende muil hield.

De volgende dag was het tijd voor een wandeling over het kunstmatige eiland, we hadden 6 euro entree p.p. neergelegd voor deze ervaring dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Het was er goed wandelen en alles is er nog een beetje vers nu maar over een paar jaar is het er vast heel erg mooi. Het water had door het opgespoten zand in ieder geval een mooie blauwe kleur dus als je je ogen tot spleetjes kneep en de skyline van Lelystad eruit filterde leek het al heel wat. Overal op het eiland stonden vogelkijktorens waar je de horizon kon afspeuren naar vogels om te zien of er enkele dove tussen zaten die geen last hadden van het aggregaat. Toen we na een klein uur alles wel hadden gezien was het natuurlijk tijd voor een klusje want je krijgt het niet kado dat varen. Het “er zit een raar stuk plastic klem in de kielkast”-project was een kolfje naar Arnds hand en terwijl ik op zoek was naar iets van gereedschap lag de plastic zwanenhals al op het dek. Nu hij toch in de kielkast stond, maakte Arnd het daar gelijk maar eens goed schoon, erg fijn, die Arnd kun je er wel bij hebben.

Toen was het tijd voor de terugweg en dit keer hadden we erg mooie omstandigheden. Een mooi windje 4/5 uit het Noorden met zelfs een lekker zonnetje dat af en toe achter de wolken vandaan kwam. De koers was halve wind/ aan de wind en dat vindt Maris wel erg fijn dus de gang zat er lekker in en we kregen een glimpje te zien van wat ze allemaal kan. Ik herinner me heel goed het gevoel van de boot die flink versnelde toen we met best wat meer wind van de wind afdraaiden de Gouwzee op, mooi hoor, goed zo Maris.

10 thoughts on “Marker Wadden

 1. Nice, moor verhaal! Benieuwd naar jullie volgende verhalen : ) en voor niks komt de zon op voor de rest moeten we helaas betalen.

 2. Mooi verhaal Sander. Ik vind het sowieso leuk dat jullie een website met alles erop en eraan bijhouden.
  Kunnen we steeds gluren waar jullie zijn en zo.
  Wordt vast een fijne reis!

 3. Nou daar ben ik dan. Vanaf nu ga ik jullie avonturen volgen. Het begint al goed met een bezoek aan de Marker Wadden. Staat nog op mijn lijstje voor een vogelexcursie. Sander je verhaal is heel leuk om te lezen.
  Hou me op de hoogte van jullie avonturen op die machtige mooie Maris.
  Ik wil wel de eerste vrouwelijke lichtmatroos worden 😁😍

  1. Hee Joke,

   Natuurlijk altijd welkom. Tot eind mei blijven we nog in Nederland voor groot onderhoud aan de boot. We willen begin juni naar Jersey varen waar Bob begin juli gaat trouwen. Dan varen we door naar Portugal en moeten we kijken wat mogelijk is met corona. Mochten we dit jaar nog willen oversteken naar de carieben dan willen we voor sinterklaas wel op de canarische eilanden zijn. We zien wel hoe het loopt als het maar mooi weer is 😉

 4. Succes Sander en Marjolaine
  mooi en solide schip hebben jullie
  Ik verwacht dat jullie de tijd van je leven gaan meemaken en daar lang mee weg gaan en op terug kan kijken als je later met anderen bij de haard over vroeger zit te praten.
  Vriendelijke groet Jos van Rijn

 5. Heeeeerlijk om te lezen: een lekker stuk van Sanders hand. Nou mensen, die Maris gaat vooruit! Ik kan niet wachten tot de volgende verhalen over alles dat stuk ging.

 6. Heeeeerlijk om te lezen: lekker stuk van Sanders hand. Nou mensen, die Maris gaat vooruit! Ik kan niet wachten tot de volgende verhalen over alles dat stuk ging.

Comments are closed.